Online therapie bij angst en paniek

Gepost op 14 juli 2014 door Drs. D. Schaap

Het gevoel dat je hart in je keel zit, je de zweetdruppels over je rug voelt gaan of je benen slap en trillerig worden. Allemaal lichamelijke symptomen die bij angst kunnen horen en die de meeste mensen wel eens hebben gevoeld. Angst is namelijk een gezonde en normale reactie van je lichaam om met gevaar om te kunnen gaan. Het zorgt ervoor dat je net wat sneller reageert als er een auto op je af komt of als je een trede mist op de trap. Soms is het echter zo dat deze lichamelijke gewaarwordingen zich ook aandienen op momenten dat er helemaal geen gevaar dreigt. Als je in de supermarkt loopt bijvoorbeeld of je in een drukke menigte bevindt. Dat betekent echter niet dat ze minder naar aanvoelen.

“Dit moet anders!”

Mensen die last hebben van angstige gevoelens of zelfs paniekaanvallen in ongevaarlijke situaties ondervinden hier veel hinder van. Zo ook Evelien (32) die zich begin dit jaar aanmeldde voor haar paniekaanvallen. “Ik merkte dat ik steeds meer situaties begon te vermijden. Toen ik uitgenodigd werd om mee te gaan naar een concert van mijn favoriete band schoot meteen door mijn hoofd: ‘Maar wat ik als ik daar een aanval krijg?’. Ik ben toen niet gegaan en ik heb daar nog steeds spijt van. Dat was ook het moment dat ik dacht, ‘Dit moet anders!’ en me aanmeldde bij onlinetherapie.nl”. Dit vermijdingsgedrag is vaak een vervelend gevolg van de angstige gevoelens. Omdat men bang is om een aanval te krijgen in het openbaar worden veel situaties vermeden. Boodschappen doen kan dan al een hele opgave zijn.

Disfunctionele gedachten

Online therapie is een zeer geschikte vorm om angst of paniek aan te pakken, omdat disfunctionele gedachten vaak de oorzaak zijn van de aanvallen. Deze gedachten worden achterhaald doordat de cliënt dagboeken bij gaat houden. Evelien: “Ik heb enkele weken schema’s gemaakt waarbij ik keek naar de gedachten die ik had op de momenten dat ik me angstig voelde. Deze schema’s stuurde ik naar mijn psycholoog en ik kreeg hier weer feedback op. Zo kwam ik erachter dat ik bijna iedere keer als ik naar buiten ging gedachten had als: ‘O jee als ik nu maar geen aanval krijg’ en ‘Ik krijg vast een aanval zo, ik voel mijn hart nu al tekeer gaan!’. Deze gedachten hielpen natuurlijk totaal niet en zorgden er alleen maar voor dat ik angst voor de angst ontwikkelde”.

Angst voor de angst

Deze angst voor de angst is vaak het grootste probleem en hier wordt in de therapie bij angst en paniekaanvallen dan ook veel aandacht aan besteed. Vragen als ‘Waar ben je precies bang voor?’ en ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren’ worden veelvuldig gesteld. Als de antwoorden hierop gevonden zijn en de vervelende gedachten zijn geïdentificeerd kan er gewerkt worden aan het veranderen van deze gedachten en aannames. “Ik ging er vanuit dat ik dood zou gaan als ik een aanval in een openbare ruimte zou krijgen. Ik leerde de aanvallen te ondergaan door langzaam te gaan oefenen met de plekken die ik al maanden aan het vermijden was. Hierbij paste ik de alternatieve, positieve gedachten toe zoals ‘Er gebeurt niets, het gaat vanzelf weer over’ of ‘Ik kan dit aan!’. Door dit in hele kleine stapjes te doen, leerde ik dat een aanval vanzelf weer voorbij gaat of zelfs helemaal niet doorzet. Wat een verademing!”

Heb jij ook last van angstige gevoelens of van paniekaanvallen? Meld je dan nu vrijblijvend aan!

Drs. D. Schaap (1984) is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2010 is zij online psycholoog. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.