Online zelftest voor depressie

Gepost op 4 augustus 2014 door Drs. D. Schaap

Soms zijn er periodes waarin je niet zo lekker in je vel zit. Je voelt je misschien somber of hebt even nergens zin in. Deze periodes zijn normaal en horen bij het leven. Maar hoe weet je nu of je even niet zo lekker in je vel zit en dat dit vanzelf weer voorbij zal gaan of dat je misschien wel last hebt van een (beginnende) depressie? Online zijn er enkele zelftesten te vinden en we willen graag de voor- en nadelen hiervan belichten en enkele zelftesten bespreken.

Voor- en nadelen van een zelftest voor depressie

Zelftesten zijn op zich een prima wijze om erachter te komen of je misschien symptomen hebt die bij een depressie horen. Het voordeel van deze testen is dat ze meestal erg laagdrempelig zijn en veelal anoniem. De eerste stap op weg naar het zoeken van hulp is dan ook snel gezet via deze zelftesten. Het nadeel is echter dat ze niet een erg zorgvuldig beeld vormen. Deze online testen bestaan meestal uit enkele vragen waarin de belangrijkste symptomen worden uitgevraagd. Hierdoor ontstaat een wat onvolledig beeld en kun je je onterecht zorgen gaan maken of jezelf juist onterecht vrij wanen van een depressie.

Als je de zelftest hebt gemaakt en je twijfelt aan de uitslag is het sowieso verstandig alsnog je huisarts of een psycholoog te raadplegen. Online therapie is hier zeer geschikt voor, omdat het laagdrempelig is en je kunt je meteen na het doen van een zelftest aanmelden. Denk bij de uitslag er in ieder geval aan dat dit slechts een indicatie is van depressiviteit.

Zelftest depressie gezondheidsplein

Op gezondheidsplein vind je een zelftest voor depressie waarin er 17 vragen aan je worden gesteld. Bij iedere vraag krijg je de keuze uit 2 antwoorden. Hierdoor kun je weinig nuance leggen in je antwoorden wat een nadeel is van deze test. Een voordeel is dat de test volledig anoniem kan worden ingevuld en je ontvangt meteen de uitslag.

Zelftest depressie symptomendepressie

Op de site symptomendepressie.nl zie je meteen op de homepagina een button naar de online zelftest voor depressie. Met 7 vragen is dit de kortste test van de 3 hier belichte testen. Hierdoor is deze test zeer geschikt om snel een eerste inschatting van je klachten te kunnen maken. Bij iedere vraag heb je de keuze uit 5 antwoordmogelijkheden die is gevormd als schaal. Op deze manier ontstaat er een genuanceerd beeld van je klachten. Hiernaast is deze test volledig anoniem in te vullen en ontvang je ook hier meteen de uitslag. De uitslag gaat gepaard met een stukje uitleg over je klachten en een vervolg advies.

Zelftest depressie psychischegezondheid

Ook op de website van het Fonds Psychische Gezondheid staat een zelftest. Deze zelftest kan je helpen bij het inschatten van de ernst van je depressieve klachten. De test bestaat uit 10 vragen waarin je bij elke vraag kunt kiezen uit 4 antwoordmogelijkheden. Hierdoor is ook deze test uitgebreider en genuanceerder dan de test op gezondheidsplein. Het nadeel van deze zelftest is echter dat deze niet volledig anoniem kan worden ingevuld. Je dient eerst je e-mail adres op te geven, voordat je de test mag invullen.

Kortom

Kortom, een zelftest is een goede manier voor een eerste inschatting van je klachten. Het is echter wel belangrijk om in je achterhoofd te worden dat het geen diagnose betreft. Heb je een dergelijke test gedaan en scoor je hier hoog op of twijfel je over de uitslag? Meld je dan eens vrijblijvend aan via www.onlinetherapie.nl/aanmelden. Onze psychologen kunnen je helpen je klachten goed in kaart te brengen en je vervolgens handvaten aanreiken om weer van je depressieve klachten af te komen.

Drs. D. Schaap (1984) is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2010 is zij online psycholoog. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.