Zomerdepressie: een ondergeschoven kindje

Gepost op 29 augustus 2014 door Drs. D. Schaap

Je somber en lusteloos voelen in de herfst en/of winter, als de dagen kort en donker zijn en het koud is buiten. Niemand die hier nog gek van op kijkt. Een winterdepressie is een bekend fenomeen waar veel aandacht aan wordt besteed in blogberichten en in de media. Uit cijfers blijkt ook dat ongeveer 450.000 mensen last hebben van een winterdepressie. 1.000.000 mensen hebben een lichtere vorm, namelijk een winterdip. Maar een zomerdepressie, daar is nauwelijks aandacht voor. Want wie voelt zich nu somber in de zomer op die mooie, warme, zonnige dagen? Meer mensen dan we denken, blijkt uit onderzoek en uit de reacties die Gallyon van Vessem kreeg op haar tv-oproep in Hart van Nederland.

Zomerdepressie: feiten en kenmerken

Een zomerdepressie komt minder vaak voor dan de winterse versie: ongeveer 1 op de 1.000 mensen heeft last van een zomerdepressie en 1 op de 300 van een zomerdip. Dit zijn toch nog behoorlijke cijfers, maar hoe kan het dat hier zo weinig aandacht voor is? In de zomer wordt veelal verwacht dat je blij bent, van het mooie weer geniet en erop uit gaat. Hierdoor ontstaat bij sommige mensen juist een onrustig gevoel. Het vele (zon)licht zorgt bovendien voor een onveilig gevoel. De knusheid van de herfst en winter wordt gemist, waarbij je je terug kunt trekken in je huis. Als je ook nog eens moeite hebt met hoge temperaturen, is een zomerdip snel ontstaan. Door de korte nachten kun je moeite hebben met slapen, waardoor je een vermoeid gevoel krijgt. En vermoeidheid versterkt je somberheid alleen maar.

Hart van Nederland

Op zaterdag 30 augustus zond Hart van Nederland (SBS6) een item uit over zomerdepressie. Presentatrice Gallyon heeft zelf last van een zomerdepressie en praat met enkele ervaringsdeskundigen en met mij over het hoe en wat van een zomerdip. Kijk hier de uitzending terug.

Zomerdepressie is geen aanstellerij!

Zoals ik al eerder schreef, wordt er vaak verwacht dat je in de zomer op je best bent. Als dit juist niet zo is, kan dat een hoge mate van stress opleveren. En een vraag als: “Is er iets mis met mij?” is dan snel gesteld. Een zomerdepressie wordt vaak afgedaan als “aanstellerij” of “aandacht vragen”. Dit komt omdat aan licht vaak alleen maar goede eigenschappen worden toegedaan en aan donker juist slechte eigenschappen. Licht zou goed voor ons zijn en geeft ons vitamine D. Maar zo zit het dus niet voor iedereen. Er zijn veel mensen die juist floreren bij koud en/of donker weer, oftewel bij het najaar en de winter. Een zomerdip of een zomerdepressie is dus zeker geen aanstellerij!

Drs. D. Schaap (1984) is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2010 is zij online psycholoog. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.