Online hulp bij angst en paniek

Heb je last van angst of paniek?

Angst is een gezonde emotie die je lichaam helpt om in gevaarlijke situaties op een adequate manier te reageren. Als je echter last hebt van deze lichamelijke symptomen zonder dat er gevaar dreigt, is dit erg beangstigend. Het kan zelfs zo eng zijn dat je angst voor de angst ontwikkeld.

Soms wordt de angst even zo hevig dat er sprake is van een paniekaanval. Bij een paniekaanval is er kort sprake van heftige angst of gespannenheid. Lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen, overmatig transpireren of een snelle ademhaling doen zich vaak voor bij een paniekaanval. Dit zijn enge symptomen die ervoor kunnen zorgen dat je nare gedachten krijgt, zoals dat je flauw zal gaan vallen of gek wordt. Dit samen zorgt ervoor dat een paniekaanval een zeer vervelende ervaring is.

Behandeling

De behandeling is gericht op enkele speerpunten: ontspanning, je gedachten en blootstelling aan situaties die je eng vindt en nu misschien vermijdt.

Ten eerste het leren ontspannen. Tijdens een angst- of paniekaanval loopt de spanning in je lijf hoog op. In de behandeling leer je hoe je het beste rustig kunt blijven tijdens deze aanvallen of tijdens andere spannende gebeurtenissen. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen of het leren ontspannen van bepaalde spiergroepen.

Ten tweede richten we ons in de behandeling op jouw gedachten. Dit is eigenlijk het belangrijkste onderdeel. Het blijkt namelijk dat we via onze gedachten ons gevoel en gedrag heel goed kunnen aansturen. Stel bijvoorbeeld dat je ‚s nachts een geluid hoort buiten. Als je dit toeschrijft aan de kat die iets omver loopt, zul je rustig verder gaan slapen. Maar als je denkt dat er een inbreker bij je huis is, zul je angstig worden en niet meer durven te gaan slapen. In de behandeling gaan we onderzoeken welke gedachten je hebt vooraf, tijdens en na de angstige situatie. Hierna bekijken we hoe realistisch deze gedachten zijn en of we deze gedachten kunnen vervangen door een meer helpende variant.

Als laatste zullen we je op een veilige manier gaan blootstellen aan de situaties die je nu vermijdt vanwege je angst. Misschien durf je niet meer naar de supermarkt of naar de bioscoop. Onder begeleiding ga je hiermee oefenen.

Meer informatie

Heb je last van paniekaanvallen of angstklachten? Bij onlinetherapie.nl zijn psychologen werkzaam die hierin zijn gespecialiseerd. Vul geheel vrijblijvend het aanmeldformulier in of stel je vraag via info@onlinetherapie.nl.