Online therapie op BNR nieuwsradio

Gepost op 11 mei 2015 door Drs. D. Schaap

Op maandag 11 mei was er in het programma De Ochtendspits op BNR nieuwsradio een item te horen over de supercomputer Watson die door IBM is ontwikkeld. Met deze supercomputer gaat IBM helpen bij het koppelen van cliƫnt aan therapeut bij de chattherapie van Talkspace. Ook onlinetherapie.nl kwam hierin aan het woord over onze mening met betrekking tot Watson.

In Amerika is online hulp zoeken voor psychische klachten al behoorlijk ingeburgerd. Talkspace geeft aan jaarlijks ruim 45 miljoen mensen die gediagnosticeerd zijn met een psychische stoornis te bereiken via chattherapie. IBM is samen gaan werken met Talkspace om te helpen de meest geschikte therapeut te vinden binnen de beschikbare online hulpverleners. Watson evalueert de anonieme tekst berichten en analyseert deze op persoonlijkheid, denkstijl en emotionele stress. In de toekomst zou de supercomputer ook kunnen helpen bij het bepalen van de richting van de therapie.

Voor Christian Takes van onlinetherapie.nl is de supercomputer ook in Nederland welkom. “Er komen heel aanvragen binnen en dan is een supercomputer als Watson natuurlijk ideaal om daar een eerste schifting in te maken”, zegt hij tegen BNR. Wel moet daarbij niet vergeten worden dat een menselijk oog nooit gemist kan worden.

Lees het hele artikel over de IBM supercomputer op: http://www.bnr.nl/radio/bnr-internet-vandaag/964146-1505/internet-vandaag-11-mei-ibm-s-supercomputer-koppelt-je-aan-een-therapeut

Lees meer:
http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/ibmwatson
http://techcrunch.com/2015/05/10/ibms-watson-wants-to-help-pick-a-therapist-for-you
http://www.talkspace.com

Drs. D. Schaap (1984) is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2010 is zij online psycholoog. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.