Taboe op psychische klachten

Gepost op 20 november 2014 door Drs. D. Schaap

Als we de griep of spierpijn hebben, vinden we het over het algemeen niet zo moeilijk om dit tegen onze omgeving te vertellen. Ook gaan we vrij gemakkelijk naar de huisarts als we lichamelijke klachten hebben, zoals een hardnekkige hoest of rugklachten. Met psychische klachten vindt men het echter moeilijk om hulp in te schakelen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er nog altijd een taboe rust op psychische klachten en het wordt tijd dat dit veranderd.

Psychische klachten roepen schaamte op

Een kwart van de Nederlanders die last heeft van psychische klachten zou hiermee niet naar de huisarts gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van de private GGZ-instelling U-center uit 2013. Er werden ruim duizend Nederlands meegenomen in dit onderzoek en er werd onder andere gekeken naar de reden waarom men geen hulp zoekt. Er kwam uit naar voren dat men denkt dat de klachten vanzelf wel weer weg zullen gaan. Ook werd gezegd dat de huisarts waarschijnlijk toch geen raad zal weten met de klachten. Maar ook schaamte werd veel genoemd als reden om niet met psychische problemen naar de huisarts te stappen.

De gedachte dat psychische problemen vanzelf wel weer overgaan, werd vooral onder jongeren en 65-plussers vaak genoemd. Voor jongeren speelt een gevoel van falen mee, voor ouderen speelt mee dat zij in een tijd zijn opgegroeid waarin er zogenaamd geen psychische klachten bestonden.

De onderzoekers bekeken ook op welke psychische klacht het grootste taboe ligt. Het bleek dat het grootste taboe ligt op verslavingsproblemen, gevolgd door angststoornissen, depressie en burn-out. Opvallend zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen. Bijna een kwart van de mannen vindt  dat hier een taboe op rust tegenover veertien procent van de vrouwen.

Onderzoek naar angststoornissen

Dat er een groot taboe rust op angststoornissen wordt nog eens bevestigd in een later onderzoek van Motivation uit augustus 2014 in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid. Van de ruim drie miljoen Nederlanders die ooit te maken krijgen met een vorm van een angststoornis durft 33% goede vrienden of familie hier niet over in te lichten. Uit het onderzoek blijkt verder dat de impact van een angststoornis nogal wordt onderschat. Zo denkt een kwart van de ondervraagden dat een drankje in de kroeg drinken wel zal helpen. 36% geeft aan dat iemand met een angststoornis maar niet moet toegeven aan de angsten en maar liefst 37% denkt dat mensen met een angststoornis de situaties waar zij bang voor zijn uit de weg moeten gaan. Echter, hoe vaker je iets wat je eng vindt vermijdt, hoe moeilijker het wordt om de angst later onder ogen te zien en hoe groter de angst wordt.

Doorbreek het taboe!

Het is dus zaak om dit taboe te gaan doorbreken! Maar hoe doen we dat? De enigen die dit kunnen doen, zijn degene met psychische problemen. Praat erover met je omgeving en schaam je vooral niet! Je zult merken dat er veel meer begrip voor is dan je misschien verwacht. En zoek vooral hulp als je merkt dat je klachten je boven het hoofd groeien. Je kunt hiervoor naar je huisarts te gaan en je laten doorverwijzen naar een GGZ instelling of een vrijgevestigde psycholoog bij jou in de buurt. Een alternatief is zelf op zoek gaan hulp online. Bij onlinetherapie.nl kun je op een laagdrempelige manier aan de slag gaan met je klachten zonder dat je eerstnaar huisarts hoeft te gaan. Bovendien werk je in je eigen tijd en in je eigen omgeving aan je klachten en is er geen wachtlijst. Schroom dus vooral niet om je eens vrijblijvend aan te melden

Bronnen: ggznieuws.nl | motivation.nl | zorgbelang-nederland.nl

Drs. D. Schaap (1984) is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2010 is zij online psycholoog. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.