Kans op depressie al voor geboorte bepaald

Gepost op 30 juni 2014 door Drs. D. Schaap

Kinderen van vrouwen die tijdens hun zwangerschap of vlak daarna depressief zijn hebben, als ze eenmaal volwassen zijn, een verhoogde kans op een depressie. Dat blijkt uit een langdurig onderzoek, uitgevoerd in Groot-Brittanië. Hieraan deden 8973 vrouwen mee, die depressief waren tijdens of vlak na hun zwangerschap. Wetenschappers onderzochten hun kinderen 18 jaar later op symptomen van een dezelfde stoornis.

De kinderen van moeders die al tijdens hun zwangerschap depressief waren, hadden 1,28 keer meer risico op een depressie in hun latere leven. Bij kinderen van moeders die pas vlak na de geboorte depressief werden, was dat 1,26. Dit laatste gold alleen wanneer de moeder laag opgeleid was.

Vaders werden ook onderzocht. Uit de resultaten bleek dat wanneer zij een depressie hadden tijdens de zwangerschap van hun partner, dat geen invloed had op het kind. Wanneer de vaders echter vlak na de geboorte depressief waren, dan was net als bij de moeders het risico op een depressie bij hun kinderen verhoogd. Ook hierbij gold dat dit alleen het geval was als de vaders een laag opleidingsniveau hadden.

De reden van deze vergrote kans is nog niet bekend. Hier zal meer onderzoek naar gedaan worden. Deze resultaten tonen wel aan dat het belangrijk is om depressieve zwangere vrouwen zo snel mogelijk te behandelen, om de kans dat hun kind later ook depressief zal worden te verkleinen. Ben je zwanger en merk je dat je niet lekker in je vel zit? Blijf er niet te lang mee lopen. Je kunt je vrijblijvend aanmelden op onlinetherapie.nl.

Bron: Gezondheidsplein.nl

Drs. D. Schaap (1984) is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2010 is zij online psycholoog. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.